TOP

Αναμένονται τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων το 2022

WD

Η κοινότητα των δημιουργών ιστού μας ανεβάζει το επίπεδό της χρόνο με το χρόνο. Κοιτάζοντας πίσω σε μιάμιση δεκαετία πριν, η αποστολή μας έχει αλλάξει τόσο πολύ από την απλή εξάλειψη του χάους των υπερπλήρης μη ουσιωδών στοιχείων ιστότοπου.

Καθώς περνούσε ο καιρός αρχίσαμε να οπτικοποιούμε και να σχεδιάζουμε ιστοσελίδες με μεγαλύτερη εστίαση στο χρήστη. Οι χρήστες ήταν πελάτες μας. Βασίσαμε την κατανόησή μας για το UX σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Οι ιστότοποι έπρεπε πλέον να είναι πιο προσιτοί, εύκολοι στην πλοήγηση και να ρέουν απρόσκοπτα.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι σχεδιαστές σήμερα αισθάνονται περισσότερο στη ζώνη τους και πιο ασφαλείς με τα σχέδιά τους ακόμη και σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας που τους επιτρέπει να δοκιμάσουν τα όρια της σύμβασης.

Καθώς η κοινωνία ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, η δουλειά μας ως δημιουργοί ιστού είναι να προσελκύουμε τους χρήστες σε συναισθηματικό επίπεδο, μεταφέροντας το ανθρώπινο συναίσθημα σε μια τεχνητή πραγματικότητα. Έχουμε ιστορίες να πούμε και συζητήσεις για να πυροδοτήσουμε ενώ φέρνουμε χαρά σε κάθε αλληλεπίδραση.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να εξελίσσουμε συνεχώς τις τεχνικές μας στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Ελάτε μαζί μας καθώς μελετάμε τις κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο της δημιουργίας ιστού το 2022.

Περιεκτική Μανία Σχεδιασμού

Η «συμμετοχικότητα» αντιμετωπίζεται δυστυχώς ως ένα πολιτικό τσιτάτο που διαχέεται εύκολα, αλλά στον πυρήνα της, είναι μια ιδεολογία που μιλάει σε κάθε σχεδιαστή — καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να είναι περιεκτική εκεί όπου δεν υπήρχε προηγουμένως συμπερίληψη. Στη σημερινή εξατομικευμένη παγκόσμια αγορά, είναι μια ιδέα που στην πραγματικότητα απέχει πολύ από το να είναι ξένη.

Ο σχεδιασμός χωρίς αποκλεισμούς επηρεάζει κάθε βήμα μιας διαδικασίας σχεδιασμού ιστότοπου, από τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων σχετικά με το κοινό-στόχο του ιστότοπου, μέχρι τον τόνο της φωνής του και την εξατομίκευσή του, καθώς και τον καθορισμό της γραφικής γλώσσας της επωνυμίας σας για να καλύψει όλα τα φύλα, τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις εμπειρίες και καταστάσεις.

Για παράδειγμα, εικόνες και εικονογραφήσεις λειτουργικών σκοπών έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο συχνά σε ένα μέτωπο που δεν αφορά το φύλο, προσφέροντας παιχνιδιάρικη ποικιλομορφία.

Επιπλέον, υπό την επιρροή του κόσμου των τυχερών παιχνιδιών, αυτό το επόμενο έτος θα δούμε το Διαδίκτυο να πλημμυρίζει από έναν αυξανόμενο αριθμό avatars, εικονογραφήσεων και χαρακτήρων,

μη ανθρώπινων ταυτοτήτων, καθώς το Διαδίκτυο προσφέρει εναλλακτικές πραγματικότητες — αμφισβητώντας τον πυρήνα αυτού είναι αληθινό.

Το μοντέλο που εμφανίζει η Ranboo Fashion στο βίντεό τους είναι κάπως ρευστό ως προς το φύλο, κρύβοντας το πρόσωπο έτσι ώστε ο θεατής να μην είναι σίγουρος για την ταυτότητα του μοντέλου.

Scrolllytelling

Το scrollytelling είναι ένας όλο και πιο δημοφιλής τρόπος για να αξιοποιήσετε μια ψηφιακή διεπαφή και να μεταφέρετε μια περίπλοκη ιστορία.

Αυτά τα οπτικά εφέ προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν το κοινό, προσφέροντάς τους ελκυστικό περιεχόμενο σε μια ασημένια πιατέλα. Το scrollytelling αναφέρεται επίσης ως “αφηγηματική οπτικοποίηση” – μια σειρά οπτικών στοιχείων που αλληλουχούνται μαζί, οργανωμένα χρονολογικά για να μεταφέρουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους επισκέπτες.

Ακριβώς όπως η δυνατότητα ανάγνωσης ενός βιβλίου με τον δικό σας ρυθμό, οι ιστότοποι σάς επιτρέπουν πλέον να πλοηγείστε και να ελέγχετε τη ροή τους με εξατομικευμένο τρόπο, κατανοώντας ότι κάθε χρήστης είναι διαφορετικός και παρουσιάζοντας τα μηνύματα με ενδιαφέροντες τρόπους.

Το Infrared Mind Body από το Τέξας, ΗΠΑ, εμφανίζει μεγάλες εικόνες και κείμενα που εμφανίζονται μέσω διαφόρων κινούμενων εικόνων που τονίζουν την πρόταση αξίας τους. Μεγάλα κοντινά πλάνα, εικόνες με χαμηλό φωτισμό, τυπογραφία μεγάλης κλίμακας, καθώς και απαλές και ομαλές μεταβάσεις, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σάουνας με έναν καθαρό εκλεπτυσμένο τρόπο.

Οριζόντια κύλιση

Σε αντίθεση με τη γνώριμη και διαισθητική κάθετη πλοήγηση, μια διάταξη πλάγιας κύλισης μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ κειμένων και εικόνων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ιστότοπους χαρτοφυλακίου, καταλόγους, χάρτες και παρόμοια. Η ανακάλυψη έργων, η εξερεύνηση πόλεων και η επίσκεψη σε διαδικτυακές γκαλερί είναι πολύ πιο συναρπαστική με την πλάγια πλοήγηση. Όταν γίνει σωστά, η οριζόντια κύλιση μπορεί να κάνει έναν ιστότοπο πιο ελκυστικό, διασκεδαστικό και αξέχαστο, όπως δείχνουν όμορφα οι ιστότοποι στη λίστα μας.

Το SIRUP είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την ακρόαση μιας λίστας αναπαραγωγής. Συνειδητοποιώντας αυτό, ο σχεδιαστής δημιούργησε μια εμπειρία οριζόντιας κύλισης ενσωματώνοντας τη λίστα αναπαραγωγής και τα γραφικά ως μέρος της κίνησης κύλισης. Η ρευστή κίνηση διαφορετικών στοιχείων σχεδίασης δημιουργεί μια αίσθηση προόδου ακόμα και όταν είναι στατική, οδηγώντας τον χρήστη να συνεχίσει να κάνει κύλιση.

Μπρουταλιστική Τυπογραφία

Εάν είστε ο τύπος (λογοπαίγνιο που προορίζεται πλήρως) να απορρίψετε κάτι πιο τολμηρό, θα πρέπει να εξετάσετε αυτήν την τάση με την στιβαρότητα και την κυριαρχία της που κάνουν έναν ιστότοπο να ξεπροβάλλει ακόμη και όταν χρησιμοποιεί περιορισμένη ποικιλία στοιχείων.

Η μπρουταλιστική τυπογραφία μπορεί να θεωρηθεί ως αντίδραση στην ελαφρότητα, την αισιοδοξία και τον μινιμαλισμό του σημερινού σχεδιασμού ιστοσελίδων. Ένα απαράμιλλο στιβαρό στυλ που έρχεται σε αντίθεση με το πιο εκλεπτυσμένο σύγχρονο συμβατικό.

Χρησιμοποιώντας την τυπογραφία για να δημιουργήσετε ένα δυναμικό πλέγμα, γράμματα ως δομικά στοιχεία για τμήματα, ενότητες, κεφαλίδες και παραγράφους ή απλώς έναν τρόπο για να ξεφύγετε από

έναν ολόκληρο ιστότοπο — Το Brutalist Typography δίνει σε έναν ιστότοπο μια μητροπολιτική ατμόσφαιρα.

Το Zona de Propulsão είναι μια σελίδα για έναν κόμβο τεχνολογικής καινοτομίας. Ο γιγαντιαίος τύπος είναι σίγουρα η αφετηρία αυτής της ταυτότητας, καθιερώνοντας μια αστική ατμόσφαιρα φεστιβάλ. Ο σχεδιαστής ήθελε να δημιουργήσει πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε όλους και να παρουσιάσει τις τεχνολογικές γνώσεις με πιο προσιτό τρόπο.

Τυπογραφία Animation / Kinetic Τυπογραφία

Μια όμορφη προσθήκη στην προηγούμενη τάση είναι η Kinetic Typography που εξελίσσεται ραγδαία με νέες τεχνικές στο χέρι. Σήμερα, αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται ευρέως από τους σχεδιαστές ιστοσελίδων με ποικίλες μορφές. Κάποτε ο πρώτος τρόπος αφήγησης μιας ιστορίας ήταν η εμψύχωση χαρακτήρων, αλλά τώρα η τυπογραφία είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι με μπάλα.

Το κινούμενο κείμενο μπορεί να τραβήξει την προσοχή, να δημιουργήσει έναν τόνο, να τονίσει σημαντικά τμήματα και να καθοδηγήσει τα μάτια του χρήστη σε μια σελίδα. Αυτή είναι μια τάση που υπάρχει στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1960, όταν οι ταινίες μεγάλου μήκους άρχισαν να χρησιμοποιούν αρχικούς τίτλους κινουμένων σχεδίων αντί για στατικό κείμενο.

Στον ιστότοπο της Dilinger, μιας εταιρείας παραγωγής ταινιών με έδρα το Παρίσι, ολόκληρος ο ιστότοπος είναι από μόνος του ένα μενού, με τη βοήθεια δυναμικών γραμματοσειρών που αλλάζουν ανάλογα όταν επιλέγεται μια επιλογή στο μενού. Η μετάβαση της τυπογραφίας βοηθά στην πλοήγηση στον ιστότοπο και δημιουργεί ένα διαφορετικό πλέγμα κάθε φορά.

Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε περισσότερη εξερεύνηση κινητικής τυπογραφίας που θα χρησιμεύει ως λειτουργία και όχι μόνο ως διακόσμηση.

Το μέλλον είναι στα χέρια μας

Συναντήσαμε έναν μεγάλο συνδυασμό ιστότοπων και αγγίξαμε μια ποικιλία τάσεων — από την μπρουταλιστική τυπογραφία έως τις απαλές παλέτες χρωμάτων, δημιουργώντας νοσταλγία και χρησιμοποιώντας χρωματικά θέματα υψηλής αντίθεσης.

Με το αναπόφευκτο Metaverse που θα κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα το 2022, το web design βρίσκεται στο χείλος μιας νέας εποχής.

Η εφαρμογή των τεχνολογιών της Εικονικής Πραγματικότητας, της Επαυξημένης Πραγματικότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης θα γίνουν σύντομα βασικές σκέψεις για τους σχεδιαστές ιστοσελίδων.

Προς το παρόν, αυτές οι τεχνολογίες βρίσκονται σε σταθερή πρόοδο στις εφαρμογές για κινητά, ωστόσο η είσοδός τους στον κόσμο των ιστοτόπων είναι μόνο θέμα «πότε» όχι «αν».

Φαίνεται ότι η βιομηχανία διέρχεται από μια χαοτική διαδικασία παρόμοια με την έκδοση του Big Bang στο Διαδίκτυο – έναν δημιουργικό κόσμο με pixelated ενέργειες. Κατά καιρούς συγκρούονται πολωτικά στυλ και φιλοσοφίες σχεδίασης.

Αν και είναι σημαντικό να θυμάστε να παραμένετε ενημερωμένοι στον εξελισσόμενο κόσμο μας, είναι εξίσου σημαντικό να δίνετε προσοχή. Σε τελική ανάλυση, οι τάσεις μπορεί να είναι επιλογές αποφυγής.

Τελικά, αν θέλουμε τα σχέδιά μας να ταιριάζουν με τον σκοπό τους, πρέπει να κριτικάρουμε ειλικρινά τη δουλειά μας, βασίζοντας τις επιλογές μας σε αυτό που έχει απήχηση στις προσωπικότητες των χρηστών μας και στον τύπο των ιστοσελίδων που σχεδιάζουμε.