TOP

Καινοτόμες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων για το 2022

WD

Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων έχει να κάνει με το βλέμμα στο μέλλον. Λόγω της σχέσης του με την τεχνολογία, η ψηφιακή σφαίρα μπορεί να αποτελεί βιτρίνα για νέες καινοτομίες στο animation, την αλληλεπίδραση και τη συνολική εμβάπτιση κάθε χρόνο. Και το 2022 υπόσχεται πολλά να περιμένουμε, όπως θα ανακαλύψουμε σύντομα στις παρακάτω τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 επιστρέφουν, η τυπογραφία παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο και το ζωντανό animation ανεβαίνει σε νέα ύψη. Τα οπτικά στυλ, εν τω μεταξύ, εκτελούν τη γκάμα από την εντυπωσιακά υψηλής τεχνολογίας έως τα ιδιότροπα χειροποίητα.

Συνολικά, το 2022 διαμορφώνεται ως μια ποικιλόμορφη και πειραματική είσοδος στα ψηφιακά χρονικά. Αλλά προτού εγκατασταθούμε σε αυτό το γενναίο νέο έτος, ας κάνουμε μια προεπισκόπηση των καινοτόμων τάσεων σχεδιασμού ιστοσελίδων που θα εμφανιστούν το 2022.

Σχέδιο Μέμφις

Το σχέδιο του Μέμφις – μια από τις καθοριστικές αισθητικές για τη δεκαετία του 1980 – θεωρείται μερικές φορές ως ένα φανταχτερό στυλ, που συνδυάζει ένα πλήθος χαοτικών μοτίβων και σχημάτων μαζί. Στην εποχή του, το σχέδιο του Μέμφις ήταν μια απόρριψη του μινιμαλισμού και των υποτιθέμενων υψηλών γούστων των κριτικών τέχνης, κάνοντας το σχέδιο ταυτόχρονα πιο πολύχρωμο, προσιτό και περιπετειώδες από ό,τι ήταν.

Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα αληθινή σήμερα, όταν οι μινιμαλιστικές προσεγγίσεις έχουν οδηγήσει σε μια θάλασσα διεπαφών που (ενώ διαισθητικές) είναι συντριπτικά ομοιόμορφες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί πολλοί σχεδιαστές ιστοσελίδων στρέφονται στο σχεδιασμό του Memphis για μια έκρηξη πολύχρωμης προσωπικότητας που κανένας επισκέπτης δεν θα ξεχάσει σύντομα.

Τυπογραφική εικόνα ήρωα

Ως το πρώτο μέρος ενός ιστότοπου που βλέπουν οι επισκέπτες, η εικόνα του ήρωα πρέπει να κάνει μια δήλωση. Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων του 2022 αποδέχονται αυτή την ιδέα με εικόνες ηρώων που βασίζονται στην τυπογραφία.

Ουσιαστικά, αυτές οι ενότητες ηρώων μειώνουν ή εξαλείφουν εντελώς τις εικόνες για να επιτρέψουν στο ίδιο το μήνυμα να φέρει το βάρος της πρώτης εντύπωσης. Αντί να φαίνονται γυμνές, αυτές οι ενότητες ηρώων είναι τολμηρές στην απλότητά τους. Τραβούν την προσοχή όπως κάνει ένας σαγηνευτικός τίτλος ειδήσεων. Και στην πορεία, παρέχουν μια εξαιρετική βιτρίνα για μερικά καλόγουστα, δημιουργικά στυλ γραμμάτων.

Ρετρό επανάσταση

Καθώς η έλευση του Παγκόσμιου Ιστού γίνεται όλο και πιο μακρινή ανάμνηση, οι ανερχόμενοι σχεδιαστές ιστοσελίδων του σήμερα εμπνέονται από εκείνες τις πρώτες μέρες της Άγριας Δύσης. Το λεγόμενο Web 1.0 της δεκαετίας του ’90 χαρακτηριζόταν από φωτεινά χρώματα φόντου, ορατές διατάξεις τραπεζιών και ρομποτικές γραμματοσειρές όπως η Courier.

Αν και όλα αυτά εφαρμόστηκαν με τραγικά και συχνά ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων του 2022 αναβιώνουν αυτή την τάση με το πρόσθετο πλεονέκτημα της σχεδόν 30χρονης συλλογικής εμπειρίας στο σχεδιασμό.

Ενώ το Διαδίκτυο της δεκαετίας του ’90 ήταν μια βιτρίνα περιττών τεχνασμάτων, γραφικών και χρωμάτων, ήταν επίσης μια εποχή που οι κανόνες δεν είχαν ακόμη γραφτεί – όταν ο “σχεδιαστής ιστού” δεν ήταν καν επάγγελμα. Οι σχεδιαστές που εμφανίστηκαν έκτοτε – βασίλεψαν σύμφωνα με τα πρότυπα της βιομηχανίας – τώρα βλέπουν εκείνες τις πρώτες μέρες ως εστία για απεριόριστη δημιουργικότητα (καλώς ή χειρότερα).

Ορατά σύνορα

Στο σχεδιασμό ιστοσελίδων αρέσει να δημιουργεί μια αίσθηση μαγείας —ή τουλάχιστον την ψευδαίσθηση ότι το περιεχόμενο είναι τακτοποιημένο από ένα αόρατο χέρι, που επιπλέει ελεύθερη μορφή στον ψηφιακό χώρο. Η πραγματικότητα, φυσικά, είναι ότι οι ιστότοποι είναι χτισμένοι σε ένα αυστηρό πλέγμα και διατηρούνται μαζί με κώδικα. Για το 2022, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων προσπαθούν να γίνουν λίγο πιο πραγματικοί με διατάξεις που αποκαλύπτουν τη βάση τους μέσα από απλά περιγράμματα και πλαίσια.

Ένα ορατό πλέγμα έχει το προφανές πλεονέκτημα να διακρίνει ένα τμήμα το ένα από το άλλο. Αυτό διευκολύνει τη σάρωση της σελίδας, ενώ επιτρέπει περισσότερο περιεχόμενο χωρίς να αισθάνεται η σελίδα γεμάτη. Αυτά τα απλά περιγράμματα δίνουν επίσης στους ιστότοπους μια λεπτή, ρετρό πινελιά που συνδυάζεται καλά με άλλες τάσεις της δεκαετίας του ’90 που επιστρέφουν.

Συναρπαστικές διαδραστικές

Με τα χρόνια, έχουμε δει ιστότοπους να αυξάνουν τις προθήκες κινούμενων εικόνων σε τεχνολογικά εφευρετικά ύψη. Ενώ στο παρελθόν έπαιξαν σε μεγάλο βαθμό ρόλο σε ενότητες ηρώων και μεταβάσεις σελίδων, αναμένουμε ότι περισσότεροι σχεδιαστές το 2022 θα στραφούν σε μεγάλης κλίμακας κινούμενες αλληλεπιδράσεις.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις ξεπερνούν την κύλιση—η οποία μπορεί να είναι σχετικά παθητική—για να ενθαρρύνει την πιο ουσιαστική αφοσίωση με τη σελίδα, όπως κλικ, σάρωση και μεταφορά.

Το κλειδί για την τάση είναι να παρουσιάσετε ένα μικρό μυστήριο—όπως ο μικροσκοπικός μαύρος κύβος που ακολουθεί τον κέρσορα σας στον ιστότοπο της LEQB ή η εμφανώς λείπει πλοήγηση στον ιστότοπο της Chiara Luzzana—και ο επισκέπτης καλείται να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη μορφή αλληλεπίδρασης για να μάθει πώς λειτουργεί η σελίδα. Αυτό δημιουργεί καινοτόμες εμπειρίες που αφήνουν τους επισκέπτες να νιώθουν περισσότερο σαν ερευνητές, να σπρώχνουν ενεργά και να παρακινούν τη σελίδα να αποκαλύψει τα μυστικά της.

Είστε έτοιμοι για τις τάσεις του σχεδιασμού ιστοσελίδων του 2022;

Οι τάσεις του σχεδιασμού ιστοσελίδων για το 2022 αντιπροσωπεύουν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, αλλά στο Διαδίκτυο, αυτό δεν είναι πραγματικά τίποτα καινούργιο. Το μέλλον κινείται γρήγορα στην τρέχουσα εποχή μας και οι ψηφιακοί σχεδιαστές συχνά ανοίγουν το δρόμο. Αλλά αυτό που κάνει αυτές τις τάσεις να αισθάνονται αναζωογονητικές είναι η εστίασή τους στη δημιουργία χαράς.

Είτε φέρνουν πίσω μια ξεχασμένη δεκαετία, ευχαριστούν τον χρήστη με αλληλεπιδράσεις και κινούμενα σχέδια είτε προσφέρουν κάτι χειροποίητο, ο στόχος των φετινών τάσεων σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι να προκαλέσουν μια στιγμιαία αίσθηση θαύματος, όσο αντισυμβατική και αν είναι η προσέγγισή τους.