TOP

Οι κορυφαίες αρχές του σχεδιασμού ιστοσελίδων

WD

Είναι εύκολο σήμερα να δημιουργήσετε έναν όμορφο ιστότοπο. Απλώς εγγραφείτε σε ένα από τα πολλά δωρεάν προγράμματα δημιουργίας ιστοτόπων και μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να έχετε έναν κομψό σχεδιασμό ιστοσελίδων και έναν ελκυστικό ιστότοπο.

Θα σας δικαιολογούσε να σκεφτείτε ότι πρόκειται για έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό ιστοσελίδων. Αλλά το γεγονός είναι ότι, αν και ένας ιστότοπος μπορεί να φαίνεται καλός, μπορεί να μην είναι λειτουργικός και κατάλληλος για τις ανάγκες του χρήστη.

Οι γενικοί, μη προσαρμοσμένοι ιστότοποι που δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τον συγκεκριμένο τελικό χρήστη σας είναι το αντίθετο του αποτελεσματικού σχεδιασμού ιστοσελίδων. Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός ιστοσελίδων καθορίζεται από τους χρήστες και την εμπειρία τους από έναν ιστότοπο.

Αυτό φέρνει πολλούς παράγοντες στο σχεδιασμό ιστοτόπων που ξεπερνούν πολύ την απλή αισθητική. Η εξαιρετική σχεδίαση ιστοσελίδων αφορά τη χρηστικότητα ενός ιστότοπου ή με άλλα λόγια, τον συνδυασμό της μορφής (πόσο καλό φαίνεται) με τη λειτουργία (πόσο εύκολο είναι στη χρήση).

Δεδομένου ότι ο ιστότοπός σας είναι επίσης το πρόσωπο της επιχείρησής σας και το μέρος που θα επισκεφτούν πρώτα πολλοί δυνητικοί πελάτες, θέλετε να δώσει μια θετική εντύπωση για το ποιοι είστε και τι εκτιμάτε. Επιπλέον, οι κακοσχεδιασμένοι ιστότοποι δεν τείνουν να έχουν καλή απόδοση στο Google, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών εγκατάλειψης και των χαμηλών μετατροπών.

Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας δίνει στους πελάτες σας τη σωστή εντύπωση και κατατάσσεται ψηλά στις σελίδες αναζήτησης με τις πέντε κορυφαίες αρχές σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Σαφής σκοπός

Κάθε καλοσχεδιασμένος ιστότοπος καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών του. Και ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που να εξυπηρετεί τους χρήστες είναι να έχετε έναν πολύ σαφή σκοπό.

Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων διασφαλίζουν ότι κάθε ιστότοπος, σελίδα και ενότητα στην οποία εργάζονται έχει έναν σαφή και οριστικό σκοπό στον οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την παροχή πληροφοριών και την προσφορά ψυχαγωγίας έως την παροχή ενός τύπου αλληλεπίδρασης και την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής.

Οι πολυσύχναστοι και υπερβολικά σχεδιασμένοι ιστότοποι δεν λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία σε μια σελίδα, αυτό οδηγεί μόνο σε απόσπαση της προσοχής και σύγχυση. Η υπέροχη σχεδίαση ιστοσελίδων, όπως αυτό το παράδειγμα της Helias Oils, δεν είναι μόνο καθαρή και απλή, αλλά και σκόπιμη και κατασκευασμένη για να ταιριάζει άμεσα με αυτό που θέλει ο χρήστης.

Γρήγορος χρόνος φόρτωσης

Ακόμα κι αν κάθε πτυχή του ιστότοπού σας έχει έναν ξεκάθαρο σκοπό, αν χρειάζεται πολύς χρόνος για να φορτώσει, τότε δεν χρησιμεύει σε κάτι στο χρήστη.

Το πρόβλημα είναι ότι, στην κουλτούρα μας με λίγο χρόνο και πολλές επιλογές, αν ένας ιστότοπος δεν φορτώνει σχεδόν αμέσως, πολύ λίγοι χρήστες μένουν να περιμένουν.

Ευτυχώς, για να ικανοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες των χρηστών, δεν υπάρχει έλλειψη εργαλείων και τεχνασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σχεδιαστές και οι ιδιοκτήτες ιστότοπων για να βελτιώσουν τον χρόνο φόρτωσης των τοποθεσιών τους.

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης του χρόνου φόρτωσης σελίδας περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση μεγεθών εικόνας, τον συνδυασμό κώδικα σε ένα κεντρικό αρχείο CSS ή JavaScript και την ελαχιστοποίηση HTML, CSS, JavaScript. Η βελτίωση της ταχύτητας και της απόδοσης είναι μια πειραματική και συνεχής εργασία, επομένως φροντίστε να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές σας χρησιμοποιώντας το Google PageSpeed Checker.

Τυπογραφία

Παρά το γεγονός ότι το κείμενο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χώρου ενός ιστότοπου και η ανάγνωση είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες που κάνουν οι χρήστες στο διαδίκτυο, η τυπογραφία συχνά παραβλέπεται για τον αντίκτυπό της στη συνολική επιτυχία ενός ιστότοπου.

Εάν ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί σωστά τα βασικά στοιχεία της τυπογραφίας, τότε είναι πολύ μπροστά από τους περισσότερους. Πρώτον, οι γραμματοσειρές Sans Serif — γραμματοσειρές με σύγχρονη εμφάνιση χωρίς διακοσμητικά φινιρίσματα — όπως οι Arial, Helvetica και Verdana, διαβάζονται πιο εύκολα στο διαδίκτυο.

Το ιδανικό μέγεθος γραμματοσειράς είναι 16 px. Συνιστάται επίσης να τηρείτε το μέγιστο μεγέθη τριών σημείων για ένα βελτιωμένο σχέδιο. Ομοίως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε όχι περισσότερες από τρεις γραμματοσειρές σε επικεφαλίδες, σώμα και στοιχεία όπως κουμπιά.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα καθαρού και βελτιωμένου σχεδιασμού τυπογραφίας είναι ο ιστότοπος του Channel 4. Ο ιστότοπος μένει μόνο σε μερικές οικογένειες γραμματοσειρών και χρωμάτων, και με αυτόν τον τρόπο, διατηρεί την εστίαση του χρήστη στο περιεχόμενο βίντεο για το οποίο βρίσκεται εκεί.

Επικοινωνία

Εκτός από τις βασικές αρχές της τυπογραφίας, μια σημαντική αρχή του σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι η σαφής και συνεπής επικοινωνία.

Οι χρήστες θέλουν πληροφορίες γρήγορα και, επομένως, ανεξάρτητα από το μέσο, το μήνυμά σας πρέπει να είναι απλό και εύπεπτο. Για παράδειγμα, για τα μενού και τα γραφικά στοιχεία, αυτό περιλαμβάνει την ιεραρχική οργάνωση πληροφοριών και για το περιεχόμενο, σημαίνει καλή χρήση των κουκκίδων και των υποτίτλων.

Όπως μπορείτε να δείτε, η βελτίωση της επικοινωνίας του ιστότοπού σας δεν συνίσταται πάντα στην προσθήκη περισσότερων πληροφοριών. Οι καλύτεροι ιστότοποι αντιλαμβάνονται αυτό που χρειάζονται με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις και στοιχεία.

Ο ιστότοπος του Headspace, της πιο δημοφιλούς εφαρμογής καθοδηγούμενου διαλογισμού, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεσματικής επικοινωνίας. Μέσω της χρήσης κυρίως γραφικών και έντονων χρωμάτων, η αρχική της σελίδα καταφέρνει να μεταφέρει τι κάνει η εφαρμογή και σε ποιον απευθύνεται χωρίς να λέει περισσότερες από μια χούφτα λέξεις.

Φιλικό προς το κινητό

Ο αποκριτικός σχεδιασμός ήταν προαιρετικός για αποτελεσματικό σχεδιασμό ιστοσελίδων. Σήμερα, εάν ο ιστότοπός σας δεν είναι διαθέσιμος σε πολλές συσκευές και πολλά μεγέθη οθόνης, θα δυσκολευτεί όχι μόνο να προσελκύσει χρήστες αλλά και να καταταχθεί καλά στο Google.

Για να κάνετε τον ιστότοπό σας φιλικό προς τα κινητά, το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσετε είναι από την αρχή, ανακατασκευάζοντάς τον με μια διάταξη που να αποκρίνεται. Διαφορετικά, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν αποκλειστικό ιστότοπο για κινητά που είναι ξεχωριστός από τον κύριο ιστότοπό σας και βελτιστοποιημένος ειδικά για χρήστες κινητών.

Με την αυξανόμενη χρήση smartphone, tablet και τώρα phablet, είναι απαραίτητο να κάνετε τον ιστότοπό σας κατάλληλο για χρήστες κινητών. Από εκεί, μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω το σχέδιό σας ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές UX και UI για τη σχεδίαση κινητών.

Συμπέρασμα

Το web design είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο. Αλλά εάν εφαρμόσετε αυτές τις πέντε αρχές σχεδίασης ιστοσελίδων σήμερα, ο ιστότοπός σας είναι σίγουρο ότι θα έχει καλή απόδοση μέχρι το 2022 και μετά.