TOP

Οι κορυφαίες τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων που θα κυριαρχήσουν το 2022

WD

Οι τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι οι ίδιες με τις τάσεις της μόδας – κάποιες μένουν ενώ άλλες εξαφανίζονται. Και τα δύο είναι θέμα συζήτησης όταν η χρονιά πλησιάζει. Τι θα συμβεί μετά? Ποιες τάσεις ιστοσελίδων θα επικρατήσουν και ποιες δεν θα είναι τόσο συνηθισμένες το 2022;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκινήσω με μια διευκρίνιση – εάν έχετε έναν ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με ορισμένες από τις τάσεις σχεδιασμού διεπαφής χρήστη του 2020 ή του 2021, μην πανικοβληθείτε. Ακριβώς όπως τα μοντέλα τηλεφώνων ενός έτους δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεπερασμένα, το ίδιο ισχύει και για τις τάσεις του ιστού.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για ενημερώσεις για τον παλιό σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας, θα σας παρουσιάσουμε τάσεις που ήδη κερδίζουν έδαφος και πρόκειται να κυριαρχήσουν όλο το 2022.

Μονοσελίδες ιστοσελίδες

Από το 2018 τα one-pagers είναι από τις πιο καυτές τάσεις UX. Με βάση τη συσσώρευση ιστοτόπων με απλουστευμένες δομές ιστότοπων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 2022 θα είναι άλλη μια δυνατή χρονιά για τους ιστότοπους μιας σελίδας. Ο λόγος? Αυξήθηκαν τα ποσοστά μετατροπής έως και 37%!

Οι χρήστες είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν έναν ιστότοπο μιας σελίδας επειδή δεν υπάρχει σύγχυση στο πού πρέπει να κάνουν κλικ για να μεταβούν στη συνέχεια. Ο σχεδιασμός μιας σελίδας είναι τέλειος για ιστότοπους που απαιτούν απλή διεπαφή χρήστη.

Οι πελάτες είναι πιο επιρρεπείς στο να απολαμβάνουν μια γραμμική ροή πλοήγησης, καθώς τους επιτρέπει να προχωρούν απρόσκοπτα από σελίδα σε σελίδα χωρίς περιττές ενδείξεις μεταπήδησης σελίδας.

Κινούμενα σχέδια / Εικονογραφήσεις

Το εικονογραφικό σχέδιο έχει ήδη εξασφαλίσει τη θέση του κάτω από τον ήλιο ανάμεσα στις τάσεις της ιστοσελίδας που θα ευδοκιμήσουν το επόμενο έτος. Η εικονογράφηση είναι ένα από τα πιο γνωστά μέσα απεικόνισης ενός μηνύματος. Χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό ιστοσελίδων, η εικόνα διευκολύνει τους χρήστες να κατανοήσουν τι μοιράζονται και διασφαλίζει ότι η επωνυμία της εταιρείας παραμένει συνεπής. Παρέχοντας ένα αισθητικό στοιχείο σε έναν ιστότοπο, η εικόνα δελεάζει επίσης τους χρήστες να συνεχίσουν να κάνουν κύλιση και να εξερευνούν το περιεχόμενο της σελίδας. Το στυλ κινουμένων σχεδίων έχει αποδειχθεί επιτυχημένο στη χρήση του χιούμορ για να κάνει το περιεχόμενο πιο σχετικό και ελκυστικό στους θεατές.

Η εικονογράφηση παραμένει μια δημοφιλής και αποτελεσματική μορφή οπτικής επικοινωνίας και μπορεί να είναι χρήσιμη για την επικοινωνία ενός μηνύματος επωνυμίας. Οι επωνυμίες μπορούν να χρησιμοποιούν εικονογραφήσεις για να δημιουργήσουν μοναδικά σχέδια ιστοτόπων που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικονογραφήσεις σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν την επωνυμία τους πιο προσιτή στους πελάτες.

Γραμμική εργασία

Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις σχεδιασμού UX είναι ο σχεδιασμός γραμμών. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ιστότοποι που δημιουργούνται με γνώμονα τον σχεδιασμό γραμμών έχουν χοντρές ή λεπτές γραμμές που σχηματίζουν γεωμετρικά σχήματα. Αυτά τα σχέδια μπορεί να είναι πολύ μινιμαλιστικά, μερικές φορές να φαίνονται σχεδόν ημιτελή, αλλά αυτές οι γραμμές δείχνουν συχνά μια αίσθηση καθαριότητας. Χρησιμοποιούνται συχνά για να φέρουν συσχετισμό με την υψηλή τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και την ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με πολλούς σχεδιαστές, το linework βρίσκει την τέλεια ισορροπία μεταξύ εκλεπτυσμένης διάταξης και απόδοσης. Ανεξάρτητα από το πόσο φανταχτερό είναι ένα σχέδιο, η ταχύτητα της σελίδας είναι συχνά καθοριστικός παράγοντας στην εμπειρία του χρήστη.

Ρετρό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλασική εμφάνιση των ιστοσελίδων των αρχών της δεκαετίας του ’90 έχει γίνει μια από τις πιο hot τάσεις ιστοτόπων. Είναι σαν τα 90s να επιστρέφουν στη δεκαετία του 2020! Το νοσταλγικό στυλ σχεδίασης δεν είχε εξαφανιστεί ποτέ εντελώς, ακόμη και στον σύγχρονο σύγχρονο κόσμο. Είμαστε τυχεροί που αυτή η συγκεκριμένη τάση έχει βρει τον δρόμο της στον σχεδιασμό ιστοσελίδων γιατί κάνει τον ιστότοπό σας να φαίνεται μοντέρνος ενώ παράλληλα προσφέρει μια δόση ρετρό αίσθησης. Εξάλλου, το σχέδιο μοιάζει λίγο με τη μόδα και θα ακολουθεί πάντα τα δικά του μοτίβα.

Η μετάβαση σε “ρετρό” θα έκανε τον ιστότοπό σας λίγο πιο διασκεδαστικό στην παρακολούθηση και θα δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Αν και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για σκοπούς ακινήτων (ή ρολόγια πολυτελείας), είναι μια εξαιρετική επιλογή σχεδίασης για πολλές μάρκες μόδας και ακόμη και μερικά παιχνίδια παλιάς σχολής.

Διαδραστικός σχεδιασμός ιστοσελίδων

Η χρηστικότητα πρέπει να είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί για να δημιουργήσετε μια αξέχαστη εμπειρία. Ενώ ο σχεδιασμός παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργικότητα του ιστότοπου, η διαδραστικότητα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους χρήστες να κατανοήσουν αυτό που βλέπουν. Ως επιχείρηση, είναι δική σας δουλειά να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της διαδραστικής εμπειρίας, σκέφτεστε να δημιουργήσετε συναρπαστικές εμπειρίες για τους χρήστες. Το IWS θα παίξει σημαντικό ρόλο στις τάσεις σχεδιασμού UX του 2022.

Η διαδραστική σχεδίαση ιστοσελίδων είναι αρκετά ισχυρή, καθώς μπορεί να αποκαλύψει τόσο μεγάλο μέρος του ιστότοπού σας χωρίς καν οι χρήστες να ελέγχουν όλες τις σελίδες σας. Αντίθετα, μπορείτε να τους δείξετε σε χρόνο μηδέν ποια είναι η πραγματική αξία των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Σχεδιασμός κίνησης

Μία από τις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού UX περιλαμβάνει την κίνηση. Και είναι προφανές. Ο σχεδιασμός κίνησης, γνωστός και ως “motion graphics”, είναι μια πολύτιμη τάση σχεδίασης ιστοτόπων που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και γίνεται πιο συνηθισμένη, η χρήση της κίνησης σε ιστότοπους θα γίνει πιο mainstream από ποτέ. Και δεν είναι περίεργο: το κίνημα έχει τη δύναμη να προσελκύει τους καταναλωτές σε προσωπικό επίπεδο, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο για κάθε είδους επιχειρήσεις!

Παρά το γεγονός ότι τα σχέδια κίνησης επιβραδύνουν τον ιστότοπο, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να έχετε βίντεο για την προώθηση της επιχείρησής σας. Και μερικές φορές οι χρήστες μπορεί να χρειάζονται λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα για να μετατραπούν σε πελάτες.

3D Design

Οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν τώρα το 3D και την Εικονική Πραγματικότητα (VR) για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του ψηφιακού χώρου, δίνοντας στους χρήστες περισσότερα από την απλή κύλιση στις πληροφορίες. Αυτά τα σχέδια προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που δεν μπορείτε να αποκτήσετε με κανένα άλλο είδος σχεδίου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, οι ιστότοποι μπορούν να δημιουργήσουν μια καινοτόμο, διερευνητική διαδικτυακή εμπειρία που προσελκύει τους χρήστες.

Ωστόσο, πρέπει ακόμα να αναφέρουμε ότι, αν και είναι εγγυημένη μια θέση ανάμεσα στις τάσεις του σχεδιασμού ιστοσελίδων για την επόμενη χρονιά, πρέπει να αποφασίσετε πώς θα τα χρησιμοποιήσετε προσεκτικά. Αυτά τα σχέδια είναι βαριά και, εάν χρησιμοποιηθούν υπερβολικά, μπορεί να βλάψουν σοβαρά τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας σας.

Σκοτεινή λειτουργία

Η Dark Mode είναι μία από τις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού διεπαφής χρήστη που επίσης κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Εάν είστε κουκουβάγια, πιθανότατα θα γνωρίζετε πόσο φιλικό προς τα μάτια είναι ο σχεδιασμός της σκοτεινής λειτουργίας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουμπί εναλλαγής και δύο εκδόσεις της ίδιας διεπαφής. Και voila.

Μορφή αρχείου εικόνας Webp

Σύμφωνα με την Google, οι εικόνες χωρίς απώλειες WebP είναι 26% μικρότερες σε μέγεθος σε σύγκριση με τα PNG. Οι εικόνες με απώλειες WebP είναι 25-34% μικρότερες από τις συγκρίσιμες εικόνες JPEG με ισοδύναμο δείκτη ποιότητας SSIM. Και από τις τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδων του 2022 θα είναι οι μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτωσης. Ένας από τους καλύτερους δυνατούς τρόπους είναι να μειώσετε το μέγεθος των εικόνων.

Μορφή αρχείου εικόνας HEIC

Λόγω της αναβαθμισμένης συμπίεσης, τα αρχεία HEIC μπορούν εύκολα να κωδικοποιηθούν και να αποκωδικοποιηθούν με ελάχιστη προσπάθεια εκ μέρους του χρήστη. Αντί να καταλαμβάνουν χώρο στον διακομιστή, αυτές οι εικόνες είναι αρκετά μικρές ώστε να φορτώνουν γρήγορα. Σε αντίθεση με το JPEG, το οποίο υποστηρίζει μόνο στατικές εικόνες, τα αρχεία HEIC είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν μια σειρά αρχείων. Ενώ το JPEG εξακολουθεί να είναι βασιλιάς σε μορφές, ποτέ δεν περιμέναμε ότι τα κινητά τηλέφωνα θα αντικαταστήσουν τους επιτραπέζιους υπολογιστές εξαρχής, σωστά;

Chat Bots

Τα ρομπότ παρέχουν έναν προσωπικό και βολικό τρόπο χειρισμού ερωτήσεων εξυπηρέτησης πελατών. Είναι ειδικοί λογαριασμοί που βοηθούν τους καταναλωτές να αποκτήσουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία τους, να προγραμματίσουν συναντήσεις ή να παρακολουθήσουν άλλες εργασίες, διευκολύνοντας τις αγορές, την περιήγηση προϊόντων και το αίτημα βοήθειας.

Συμπέρασμα

Οι τάσεις του σχεδιασμού ιστοσελίδων στο διαδίκτυο δεν φαίνεται να σταματούν ποτέ. Ωστόσο, ορισμένες συγκεκριμένες σχεδιαστικές ενδείξεις συνεχίζονται, ανεξάρτητα από το τι. Το πιο σημαντικό πράγμα για τις εταιρείες στον ιστό είναι να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, είτε πρόκειται για διάταξη ιστού, οργάνωση ιστότοπου ή αποκριτικό σχεδιασμό. Αυτό τους κάνει πιο προσιτούς και επαγγελματίες.