TOP

Θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας blog; Tumblr vs WordPress: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

WDΛοιπόν αποφασίσατε να αρχίσετε το blogging ή μάλλον απλά το σκέφτεστε; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, λογικά θα έχετε ακούσει για το Tumblr και το WordPress. Ίσως αναρωτηθήκατε επίσης αν ο στόχος μιας blogging πλατφόρμας είναι να κάνει host στο blog σας. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο (και τις υπόλοιπες επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω); Αν βάλουμε στην άκρη όλες τις άλλες επιλογές, το Tumblr και το WordPress είναι τελείως διαφορετικά. Παρακάτω, περιγράφονται οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο blogging πλατφόρμες για να αποφασίσετε ποια σας ταιριάζει περισσότερο.

1. Host vs. Social Network

Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να συγκρίνεις αυτά τα δύο. Το WordPress είναι απλό: είναι μια πλατφόρμα που σας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνετε host το δικό σας blog με επεξεργαστές κειμένου, analytics κτλ. Το Tumblr, απ’την άλλη πλευρά υπερέχει: είναι ένα social network για blogs, όπου μπορείτε όχι μόνο να διαβάζετε και να κάνετε post σχεδόν τα πάντα στο δικό σας blog, αλλά μπορείτε να κάνετε επίσης ‘heart’ (δηλαδή ‘like’), re-blog (δηλαδή ‘share’ στο blog σας) και να γράφετε σχόλια σχεδόν παντού. Αντίθετα με το WordPress, ωστόσο, το Tumblr δεν έχει blog analytics μέσα στο site αλλά το έχουν κάνει πολύ εύκολο να ενσωματώσετε Google Analytics. Έτσι το WordPress είναι κάτι παραπάνω από μια υπηρεσία host και το Tumblr είναι κάτι παραπάνω από ένα social network που απαρτίζεται από blogs.

2. .com και .org επιλογές

Αυτό αφορά συγκεκριμένα το WordPress. Το .com είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί, είναι μια λιγότερο δυνατή επιλογή ενώ το .org είναι μια πιο σοβαρή, customizable (αφήνει το χρήστη να παρέμβει) και με απεριόριστη δύναμη. Αν είστε ένας περιστασιακός  blogger ή ακόμα αρχάριος, ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το wordpress.com. Θα πάρετε μια toonomasas.wordpress.com διεύθυνση μαζί με τα analytics, free themes και όλα όσα χρειάζεστε για να αρχίσετε το ιστολόγιο σας αμέσως. Το WordPress.org απευθύνεται σε έναν πιο σοβαρό blogger που χρειάζεται ελευθερία και δυνατότητα για να μπορεί να επέμβει λίγο πολύ σε κάθε πλευρά του blog τους. Χρειάζεστε μια web-hosting υπηρεσία για τα wordpress.org blogs, επειδή σας παρέχουν την τεχνολογία για να κατασκευάσετε το blog σας αλλά όχι την hosting υπηρεσία. (Σημείωση: πρέπει να πληρώσετε για τις περισσότερες blog host υπηρεσίες).

3. Ιδιωτική Εταιρία vs. Open Source

Tο Tumblr είναι μια ιδιωτική εταιρία, η οποία αναπτύσσει όλη της την τεχνολογία εσωτερικά, ενώ το WordPress είναι ένα open-source πρόγραμμα. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ορισμό του ‘open-source’, είναι ουσιαστικά όταν μια εταιρία ή οργανισμός επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στον κώδικα του προϊόντος τους για να τον χρησιμοποιήσουν οι χρήστες, να τον επεκτείνουν και να συνεισφέρουν στην όλη ανάπτυξη του προϊόντος. Αυτή η διαφορά είναι σημαντική επειδή εκείνοι που βελτιώνουν συνεχώς την πλατφόρμα του WordPress είναι οι χρήστες και υποστηρίζεται από δωρεές και όχι την ανάγκη του να βγάλουν κέρδος. Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο θέμα:

4. Plugins (WordPress.org μόνο)

Το Tumblr δεν τα έχει και το WordPress έχει έναν τόνο από αυτά. Τα Plugins είναι λίγο πολύ snippets κώδικα (δηλαδή μικρά προγράμματα) τα οποία μπορείτε να ενσωματώσετε στο blog σας για να κάνετε σχεδόν τα πάντα. Υπάρχουν plugins σχεδόν για οτιδήποτε από το να μπλοκάρουν spam μέχρι να βελτιστοποούνί το SEO ακόμα και για να εισάγει Tumblr posts. Μπορείτε να δείτε τη συνολική βιβλιοθήκη των plugins εδώ. Εμείς στην Aboutnet χρησιμοποιούμε plugins για SEO optimization, social media sharing, blocking comment spam, web-traffic analytics και την φόρμα επικοινωνίας μας για να ονομάσουμε μερικά.

5. Visitor Analytics

Για να αναπτύξουμε πιο διεξοδικά αυτό που αναφέραμε στο 1ο σημείο, το WordPress.com σας δίνει ενσωματωμένα analytics (είναι μη-παρεμβατικό). Το WordPress.org έχει ένα σωρό από plugins για να παρακολουθείτε την κίνηση στο site σας μέσω του Google Analytics και απλά πρέπει να τα εγκαταστήσετε. Και το Tumblr το κάνει εξαιρετικά εύκολο να συγχρονίσετε το blog σας με τα Google Analytics επίσης.

Εν συντομία, το Tumblr είναι μια πλατφόρμα η οποία είναι εύκολη για να χρησιμοποιηθεί και που δεν είναι μόνο για εσένα αλλά για ολόκληρη την κοινότητα του Tumblr. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι το Tumblr είναι παρόμοιο με το Twitter. Το WordPress.com σας δίνει όλα τα απαραίτητα για το blogging χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι άλλο πέρα από το να διαλέξετε ένα theme και είναι περιορισμένο με την έννοια του να μπορείς να επεμβαίνεις στον PHP κώδικα, του να κάνεις upload themes και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν plugins. Το WordPress.org είναι εκεί όπου πρέπει να προσανατολιστείτε αν βλέπετε σοβαρά το blogging: έχετε απόλυτη εξουσία πάνω στο blog σας.